Legal info

Identificatieplicht

Doelstelling van de wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld (hierna genoemd “de witwaswet”) is om zowel het witwassen als de financiering van het terrorisme tegen te gaan. Daartoe voorziet de witwaswet in een reeks preventieve en administratief gesanctioneerde maatregelen, en voert ondermeer in hoofde van bedrijfsrevisoren, externe accountants en externe belastingconsulenten (hierna de “beroepsbeoefenaar”) de verplichting in om bepaalde transacties te melden en een aantal administratieve verplichtingen te respecteren. Nu de leden van Alaska esv beroepsbeoefenaar zijn, zijn zij gehouden een aantal administratieve verplichtingen te respecteren en om bepaalde transacties te melden.

Administratieve verplichtingen

Voor elke (nieuwe) cliënt dient de beroepsbeoefenaar zich te vergewissen van diens identiteit aan de hand van een bewijsstuk. De beroepsbeoefenaar heeft de verplichting om de stukken die gediend hebben om de cliënt te identificeren te bewaren. Tevens dient een bestendige waakzaamheid aan de dag te worden gelegd tijdens de cliëntrelatie.

Meldingsplicht

Wanneer de beroepsbeoefenaar in de uitoefening van zijn beroep feiten vaststelt waarvan hij weet of vermoedt dat ze verband houden met het witwassen van geld of met de financiering van terrorisme, dan moet hij daarvan onmiddellijk de Cel voor Financiële Informatieverwerking (C.F.I.) op de hoogte brengen. Het bestaan van een vermoeden houdt de uitvoering van de opdracht niet tegen, maar verplicht de beroepsbeoefenaar tot onmiddellijke melding aan de C.F.I. over te gaan. De meldingsplicht blijft ook bestaan indien dezelfde feiten reeds het voorwerp uitmaken van een aangifte bij de gerechtelijke overheden.

Vertrouwelijk karakter

Het is de beroepsbeoefenaar verboden de cliënt of een derde in te lichten van het feit dat de informatie werd meegedeeld aan de C.F.I. of dat een opsporingsonderzoek aan de gang is wegens witwassen van geld of financieren van terrorisme.

Het overtreden van de hierboven beschreven verplichtingen kan door de tuchtoverheid gestraft worden met een administratieve geldboete voor de beroepsbeoefenaar en een openbaarmaking van de genomen beslissingen en maatregelen.

Verder